Växter som passar bra på kontor

Växter på kontoret är inte bara dekorativa, de hjälper dessutom till att skapa en bättre inomhusmiljö genom att suga åt sig giftiga ämnen och ge ifrån sig syre och fukt. Med växter på kontoret ökar produktiviteten och koncentrationsförmågan. Det finns många växter som trivs bra på kontoret. Det vill säga, de står gärna en bit in i rummet eller i halvskugga och de klarar att glömmas bort ett tag.

”Det kan hända att det saknas vana bland medarbetarna av att sköta växter. Men även om ingen på kontoret är begåvad med gröna fingrar kan era växter trivas bra ändå. Har ni regelbunden kontorsstädning kan vi ta hand om vattning och skötsel”

Det kan vara svårt att ta hand om växter i en större grupp där ansvaret är lite flytande. Ibland får växterna för mycket vatten, i perioder får de ingenting. Tyvärr kan det sluta med att växterna till slut ignoreras och sakta tynar bort. Det kan också hända att det saknas vana bland medarbetarna av att sköta växter. Men även om ingen på kontoret är begåvad med gröna fingrar kan era växter trivas bra ändå. Har ni regelbunden kontorsstädning kan vi ta hand om vattning och skötsel av växterna utifrån ett överenskommet schema.

Suckulenter tål att glömmas bort ibland

Suckulenter är växter som lagrar vatten i sina blad. Bladen är karaktäristiskt tjocka och ofta mörkt gröna i färgen. Suckulenter är utmärkta kontorsväxter, eftersom de tål att vattnas sällan och att jorden torkar ut helt mellan vattningarna.

växter i kontorslandskap

Garderobsblomman är liksom kaktusen en klassisk suckulent som kan ges i present även till den som vattnar sina blommor ytterst sällan. Den överlever i en mörk garderob utan vattning i veckor, så på ett kontor kan den stå var som helst och ändå gilla läget. Paradisträdet är en annan suckulent som inte behöver vattnas ofta, men den vill gärna ha det ljust och gillar sol, så den trivs bättre i fönstret. Paradisträdet får ibland små fina vita blommor.

Palmer är en klassiker på kontor

På ett kontor finns ofta stora öppna ytor, och palmer passar utmärkt i en sådan miljö. Stående på golvet i stora krukor blir de dekorativa avskiljare. Dessutom är de - du gissade det – lättskötta.

Yuccapalmen kräver mycket lite vatten och den står gärna en bit in i rummet. Men den klarar också att stå nära ett soligt fönster. Jorden ska torka upp ordentligt mellan vattningarna. En annan fin kontorspalm är Guldpalmen, som blivit mycket populär de senaste åren. Den har fina, långa, dekorativa blad och stammen är nästan guldskimrande. Guldpalmen har goda luftrenande egenskaper och kan stå ljust eller en bit in i rummet.

Andra växter som trivs nio till fem

Andra växter som gärna står lite dunkelt en bit in från kontorets fönster är Dracenan, som även den är en palmliknande växt och en bra luftrenare, och den omåttliga populära växten Elefantöra, som kräver vatten regelbundet men som också förökar sig i ett rasande tempo och vars avkommor snart har tagit plats på var anställds skrivbord.

Extra bra luftrenare är Svärmorstunga och Fredskalla. Svärmorstunga kallas även Bajonettlilja. Den trivs både i skugga och sol och kan vänta länge mellan vattningarna. Även Fredskallan är ganska flexibel med sin kontorsplats, från halvdunkelt till ljust. Däremot gillar den att vattnas ofta, så att jorden aldrig blir torr.

Vår effektiva kontorsstädning lägger grunden för en bra arbetsmiljö.
10 Jun 2019