Självrengörande fönster – så fungerar det

Att rengöra fönster innebär en uppoffring som kräver en hel del tid och kraft. Dessutom så är det svårt att få rent och, beroende på var fönstren i fråga är placerade, även ganska farligt. Fönstren kräver, kort sagt, en ganska god planering för att få rena.

Därför kan det definitivt finnas ett värde i att överväga någon av de nya innovationer som nått marknaden vad gäller fönster. Numera finns nämligen självrengörande fönster och just dessa ska vi titta närmare på här.

Självrengörande fönster har definitivt en potential att förenkla livet för både villaägare, bostadsrättsinnehavare och exempelvis fastighets- och butiksägare. Alla vet vilken enorm skillnad rena fönster kan göra för intrycket i en bostad. Genom ett ökat ljusinsläpp så slipper man den lugubra och tråkiga känslan som smutsiga fönster för med sig. Istället blir allt rent och fräscht. Det svåra är, som sagt, att rengöra sina fönster och stå där med en hink vatten, rengöringsmedel, en fönsterraka samt en massa torra handdukar. Detta slipper man genom självrengörande fönster.

Så fungerar självrengörande fönster

Självrengörande fönster kommer med en beläggning som löses upp av solsken och som sedan rengör glaset då regnet kommer. Genom detta så kommer all smuts att glida av - och detta utan att de vanligt förekommande ränderna uppstår. Det handlar om kemi och det handlar dessutom om miljövänlig sådan: Titandioxid (som beläggningen består av) är inte bara effektivt för att lösa upp smuts - den binder även partiklar av kväveoxid som finns i luften. På så sätt så bidrar man alltså även till en bättre miljö genom att välja självrengörande fönster.

Kombinationen solsken och regn är alltså väsentlig för att få rena fönster enligt denna princip. Detta innebär således att vissa fönster kommer att fungera bättre än andra. En del fönster - som ligger i skuggsidan kommer att tvingas rengöras manuellt. Samma sak gäller för smuts såsom exempelvis stänk från målarfärg.

De självrengörande fönstren tar bort damm och normal smuts - handlar det om färg så måste man plocka fram det egna rengöringskittet igen. Här finns emellertid en viktig detalj att tänka på: skrapa aldrig fönstren med exempelvis ett rakblad. Detta kan skada beläggningen. Använd exempelvis istället bensin för att lösa upp färgstänk.

En annan viktig detalj värd att nämna är att solsken är viktigare än regn. Så länge det finns sol på ett par självrengörande fönster så är det inga problem. Regnar det inte så kan du alltid spola av fönstren med hjälp av en vattenslang.

Är det värt investeringen?

Självrengörande fönster är definitivt värt att överväga om du ska byta ut dina gamla fönster. De kommer, utöver denna positiva detalj, nämligen även att ge dig god isolering, skydd mot buller och allt annat du kan kräva av moderna fönster. Att de rengör sig själva är egentligen bara en bonus. Vi skulle definitivt rekommendera den här lösningen.

Vår effektiva kontorsstädning lägger grunden för en bra arbetsmiljö.
14 Sep 2021