Så städar du mikrovågsugnen på kontoret

Här berättar vi om en ofta förbisedd aspekt på kontorsstädning - att rengöra mikrovågsugnen i lunchrummet på jobbet. Ättika är ett bra tips.

En illaluktande och ofräsch mikrovågsugn kan förstöra stämningen på de flesta arbetsplatser. Vill du slippa arga lappar, sura mejl från chefen och nya regler för köket som krånglar till livet på jobbet? Här är några tips på hur du rengör mikrovågsugnen – och räddar stämningen på kontoret.

En mikrovågsugn används i de flesta fall på daglig basis. Inte minst på arbetsplatsernas lunchrum har de en viktig betydelse. I dagens stressiga arbetsliv är det många som inte har tid att gå ut och äta, därför blir en snabb lunchlåda värmd i mikron en bra tidsbesparande lösning.

Men det gäller att inte slarva med hygienen. En mikrovågsugn är rena drömmen för bakterier. Även om man använder ett mikroskydd när man värmer upp grytan från igår så är det oundvikligt att det fastnar matrester här och där i mikron. Rengör man inte mikron ordentligt så kan det bildas bakteriehärdar som i värsta fall kan göra oss sjuka.

Viktigt att inte slarva med rengöringen

Slarv är vanligt när det handlar om rengöring av mikrovågsugnar. Många kanske bara torkar av insidan med lite fuktat hushållspapper och tror att det ska räcka. Fort ska det gå.

Men det räcker inte för att rengöra mikron på djupet – särskilt inte på ett kontor där mikrovågsugnen används. Det är mycket viktigt att rengöra mikrovågsugnen noggrant och regelbundet – för allas trivsel och hälsa.

Men trots dessa otvivelaktiga fakta så är det många som slarvar med rengöringen av mikron. Många tycket att det är trång och svårt att komma in i och rengöra den lilla maskinen som dessutom ofta står högt och otillgängligt placerad i köket. Därför kan det vara bra att placera mikron öppet och på lagom höjd.

Men hur går man då tillväga för att rengöra en mikro på bästa sätt? Tvättsvamp och rengöringsmedel (helst miljövänligt sådant förstås) fungerar bra. Men det finns metoder som både är effektivare och mer naturliga.

Ättika är en sådan metod. Den lilla flaskan står ofta orörd i köket men är ett sensationellt bra rengöringsmedel. Det borde kanske stå i städskåpet istället för i skafferiet!

Ättikan gör jobbet - bara att torka av

Så här går det till att rengöra en mikrovågsugn med ättika: fyll en pappersmugg till fjärdedelen med ättika och fyll på nästan hela vägen upp. Ställ in muggen i mikron och kör på full effekt i uppåt en minut. Därefter plockar du ut muggen och torkar ut med hushållspapper. Ett enkelt och smidigt sätt att få en klockren mikro. Ättikan löser upp fett och smuts och avlagringar på ett sätt som slår de flesta kemikaliska rengöringsmedel!

Vissa upplever att ättika är väldigt starkt, och att det till och med skapa irritation i ögonen. I så fall finns det andra mer skonsamma sätt att rengöra mikron. Citron och bakpulver är två ingredienser som du hittar i skafferiet som fungerar utmärkt som naturliga rengöringsmedel. Inte minst citron ger en mycket trevlig och behaglig doft i lunchrummet.

Vi rekommenderar att man städar mikron åtminstone en gång i veckan - men står den i ett lunchrum och används oftare så kan man behöva fräscha upp den med tätare mellanrum än så.

Vår effektiva kontorsstädning lägger grunden för en bra arbetsmiljö.
14 Sep 2018