Så får du ordning på hemmakontoret

På senare tiden arbetar männsikor hemifrån i en större utsträckning. Detta kan visa sig vara problematiskt för många. Hur skiljer man hemmakontoret från det privata? Var går gränsen och hur får man egentligen ordning på alltså att det känns som en arbetsplats snarare än en del av hemmet?

Frågan har splittrat oss. För vissa är hemmajobb det bästa som hänt - för andra så är det ren pest och pina. De senare har ofta dels ett behov av det fysiska mötet - man vill träffa sina arbetskamrater och man vill känna att man kommer bort från hemmet.

Dels så handlar det också om att man har problem med att få till en arbetsmoral då man är hemma. Det blir svårt att hålla isär jobb och privatliv. Plötsligt så blir det väldigt viktigt att sätta igång en tvättmaskin snarare än att sätta igång att arbeta.

Inredning av ditt hemmakontor

Om man bortser från ytan man har till sitt förfogande så spelar det även stor roll i hur man inreder och organiserar sitt hemmakontor. Många vill göra gällande att det är omöjligt att arbeta hemifrån om man bor trängre: man kan inte avsätta plats som skapar en stämning av att man ska jobba. Visst, det finns en poäng. Det är enklare att kunna stänga en dörr bakom sig och ha att riktigt kontor till sitt förfogande - men det finns ändå detaljer som kan skapa betydligt bättre förutsättningar även för den mer trångbodde.

Så lyckas du skapa bra förutsättningar för att arbeta hemma

Vad ska man då tänka på? Vi radar upp några tips om hur du kan lyckas med ditt hemmakontor och därigenom också få en tydlig skillnad mellan hem och arbete. Vi går både igenom mer praktiska och konkreta tips som andra tips kring hur man ska tänka och agera.

 • Vad behöver DU? Det är från sig själv och från de egna behoven man måste utgå. Det många gör fel är att man åker direkt till IKEA och köper kontorsmöbler som egentligen inte passar. Då blir det sällan bra. Utgå från hur du arbetar, vad du behöver och hur mycket yta som kommer att krävas för att du ska A) kunna prestera och B) hitta motivationen och känslan du har på din ordinarie arbetsplats.

  Har du ingen möjlighet att avsätta ett helt rum för att arbeta i så kan du kanske börja leka med fantasin. Går det att inreda en garderob med dator, med förvaring och med pärmar för dokument där du ställer en stor framför? På så sätt så kan du få en tydlig avgränsning var jobbet börjar- och slutar. Våga tänka utanför boxen.

 • Hitta en plats. Att sitta i soffan i vardagsrummet må vara tilltalande - men särskilt effektivt är det inte. De flesta som lyckas med sina hemmajobb har en fast plats. Det kan handla om att skapa ett hörn där man kan sitta ned och ställa ifrån sig datorn. Ett tips är att göra detta mer mobilt. Det vill säga: gör det möjligt att ställa undan allt som har med arbetet att göra så fort arbetsdagen är slut.

  Ha en plats för förvaring av dator, papper och annat arbetsmaterial som du kan lägga allt i. Annars finns det alltis risk att man ser arbetsplatsen hela tiden och därmed också får viss ångest.

 • Rätt ergonomi och rätt belysning: Du ska kunna sitta - precis som på arbetet - i flera timmar utan att få ont i hela kroppen. Att sitta på en vanlig köksstol eller - Gud förbjude - i soffan kommer att skada din kropp på sikt. Tänk även på att skapa goda förutsättningar gällande belysning. Se till att ha både god allmänbelysning och bra arbetsbelysning där du arbetar.

 • Kom i stämning: Går du till arbetet iklädd morgonrock, tofflor och en smörgås i handen? Nej, om du nu inte är Hugh Hefner. Kläderna sätter stämningen och många pekar på att det här gör skillnad. Klär du dig vasst även om du arbetar hemifrån så kommer du att hålla dig på tårna. Risken finns i att du själv degar ner sig om du väljer att klä dig i mjukisbyxor och en slapp t-shirt.

 • Stäng apparna! Jobb är jobb och fritid är fritid. På en arbetsplats så är du mer övervakad - på ett sunt sätt - och är där för att arbeta. Arbete hemifrån innebär frihet under ansvar. Det tar tid från arbetet att kolla facebook, twitter och instagram. Tid som dessutom tar bort fokus från det som ska göras. Apparna får vänta till rasten.

  Tänk även på att du ska klargöra för din partner - om du bor med en sådan - att du arbetar hemifrån. Denne kan alltså inte förvänta sig att mötas av ett välstädat hem bara för att du inte går till arbetet i dess egentliga mening längre. Här måste konflikter förebyggas!

 • Dra nytta av situationen. Det finns stora fördelar med hemmaarbete. Tänk bara på tiden du sparar på att slippa pendla? Du kan använda denna tid till annat. Vad sägs om en liten löprunda på lunchen? En kopp kaffe i trädgården eller någonting annat som du annars har svårt att hitta luckor för? Tänk kreativt och gör det bästa av situationen!

 

Vår effektiva kontorsstädning lägger grunden för en bra arbetsmiljö.
13 Sep 2023