Ergonomiska hjälpmedel för kontoret

Ergonomiska hjälpmedel är en viktig del av arbetsmiljön på kontoret. I dag sitter många still vid datorn hela arbetsdagen, därför är det viktigt med en korrekt arbetsposition. Ergonomiska hjälpmedel kan göra stor hälsonytta på kontoret och minska frånvaron. Här berättar vi mer om detta.

Vad gör ergonomiska hjälpmedel för nytta på kontoret?

Ergonomiska hjälpmedel kan bidra till att förbättra din arbetsmiljö genom att hjälpa dig att bibehålla en bekväm och hälsosam hållning när du arbetar. De kan också minska risken för att utveckla muskuloskeletala skador, till exempel karpaltunnelsyndrom, till följd av långvariga eller repetitiva rörelser. Exempel på ergonomiska hjälpmedel är justerbara stolar och skrivbord, handledsstöd och fotstöd.

Vilka är de vanligaste ergonomiska hjälpmedlen för kontoret?

De vanligaste ergonomiska hjälpmedlen för kontoret är justerbara stolar, justerbara skrivbord och bord, handledsstöd, fotstöd, ländryggsstöd, bildskärmsstativ och dokumenthållare. Dessa hjälpmedel bidrar till att minska belastningen på muskler och leder genom att se till att din kropp har en bekväm arbetsställning.

Hur vet jag vilken typ av ergonomiskt hjälpmedel som är bäst för mig?

Innan du köper ett ergonomiskt hjälpmedel är det viktigt att du rådgör med en expert som är specialiserad på ergonomi på arbetsplatsen. De kan bedöma din nuvarande arbetsplats och ge rekommendationer utifrån dina individuella behov. Det är också viktigt att se till att du är bekväm med att använda enheten och att den är justerbar för att uppnå önskad position.

Hur kan jag se till att ergonomin på min arbetsplats är uppdaterad?

Du bör regelbundet se över din arbetsplats för att upptäcka tecken på belastning eller obehag. Se till att din stol, ditt skrivbord och andra möbler är justerade så att de passar dig ordentligt. Du kanske också vill överväga att lägga till ytterligare ergonomiska hjälpmedel som handledsstöd, fotstöd, ländryggsstöd, bildskärmsstativ och dokumenthållare beroende på dina individuella behov. Se dessutom till att ta regelbundna pauser från sittande eller stående arbete för att minska tröttheten och se till att du får tillräcklig vila under dagen.

Vad händer om jag inte har rätt ergonomiska hjälpmedel?

Utan rätt ergonomisk utrustning kan du få långvarig värk och smärta på grund av överansträngning av dina muskler eller leder. Detta kan leda till ökad trötthet, minskad produktivitet och en generell försämring av livskvaliteten. Därför är det viktigt att se till att din kontorsplats är utrustad med rätt ergonomiska verktyg för dina individuella behov.

Hur ska jag justera min kontorsstol?

För att du ska sitta bekvämt i en kontorsstol ska du se till att justera sitthöjden så att fötterna ligger plant på golvet och höfterna är i nivå med eller något högre än knäna. Din nedre del av ryggen bör stödjas av antingen stolens ryggstöd eller en stöddyna för ländryggen. Dessutom bör dina armar vara parallella med golvet och om möjligt stödjas av armstöd när du skriver.

Finns det några andra ergonomiska hjälpmedel som jag bör överväga?

Ja! Saker som dokumenthållare, handleds- och bildskärmsstativ kan alla bidra till att förbättra din arbetsmiljö. Dokumenthållare gör att du kan placera dokument i ögonhöjd och minskar behovet av besvärliga nack- eller axelrörelser under arbetet.

Handledsstöd ger dämpning och stöd för handlederna när du skriver, vilket minskar belastningen på händer och armar. Bildskärmsstativ kan användas för att justera höjden på datorskärmen, vilket hjälper till att bibehålla en bekväm betraktningsvinkel.  Alla dessa tillbehör är utformade för att minska belastningen på kroppen och göra arbetet enklare och mer effektivt.

Vår effektiva kontorsstädning lägger grunden för en bra arbetsmiljö.
21 Jun 2023