Rengöra tangentbord

Här berättar vi om hur du rengör ett tangentbord på bästa sätt. Hur du går tillväga, vilka rengöringsmedel du bör använda osv.

Bästa tipsen för rengöring av tangentbord

Är du småbarnsförälder och datorintresserad med flera datorer utspridda därhemma?  Då har du säkert rätt mycket erfarenhet av få söt dricka och annat kladd spillt över tangentborden. Hopplöst, men det finns hopp. Läs vidare!

Moderkortet tar oftast inte skada

Om man spiller lite läsk på en dator så är det lätt att få panik. Visst har du hört skräckhistorier om bekanta som tappat kaffekoppen rakt över tangenterna eller fått datorn helt nedspilld av saft av någon av barnens fritidskompisar? Men någon jättepanik behöver du inte känna. Datorer är idag byggda på ett sätt så att moderkortet oftast inte förstörs av en spillincident, så funktionen på hårdvaran kan du nog ha kvar.

Värre är själva tangentbordet, som blir kladdigt, trögt och svåranvänt. Det fastnar och går knappt att skriva på. Så hur gör du när olyckan väl har varit framme?

Är det en stationär dator eller ett externt tangentbord som har badat i Fanta så är det oftast ingen anledning till oro. Ett sådant går i regel att skölja av under vatten. Låt det bara torka ordentligt innan du använder det igen. Om det ändå inte fungerar så är det bara att köpa nytt.

Tangenter riskerar att gå sönder

Har du spillt ned en bärbar dator så är du betydligt mer illa ute. Bara lite saft, läsk eller cider får tangenterna att klistras fast av kletighet. Om du trycker på dem så kommer de antagligen inte upp, och så riskerar de att lossna när man i frustration hamrat upprepat på den.

Viktigt att tänka på är att det inte är riskfritt att rengöra tangentbord på bärbara datorer. Risken är som sagt stor att man slår sönder en tangent, och de är inte alltid lätta att laga eller ersätta. Det är dessutom viktigt att vara försiktig när du lossar på en tangent. Vissa sitter relativt löst och går att bända upp med en nagel, andra sitter betydligt hårdare och du riskerar att göra skada om du tar i för mycket. Se till att läsa instruktionsboken, trial and error är inget vi förespråkar.

Fyra punkter – så går du tillväga när du ska rengöra tangentbord:

  • Börja med att koppla bort tangentbordet och vänd det upp och ned. Dammsug och peta bort skräp, smulor och annat. En hårtork går också att använda för att blåsa bort skräp, ställ in den på kalluft och kör bara.

  • Tangenterna torkas bäst med en mikrofiberduk. Fukta den med vatten eller rengöringsmedel som är specialavsett för elektronik. Vanlig såpa går också bra. Det finns även speciella våtservetter som är avsedda just för detta ändamål.

  • Vill du rengöra tangentbordet extra noga? Ett tips är då att doppa tops i isopropanol, en typ av alkohol som man kan köpa på apoteket eller i en butik för hemelektronik. Tvätta varje tangent för sig, men se till att det inte droppar vätska.

  • Spraya aldrig rengöringsmedel direkt på tangentbordet. Elektronik är känslig och kan förstöras av fukt och vätska.
Vår effektiva kontorsstädning lägger grunden för en bra arbetsmiljö.
24 Nov 2020