Tips på rastaktiviteter på kontoret

Rör på kroppen!

Att arbeta på kontor innebär för många mycket stillasittande. 

Att lägga några minuter på att röra på kroppen är positivt för syreupptagningen och rörligheten i musklerna. Detta har vissa arbetsplatser löst genom att skaffa ett pingisbord som de anställda kan använda under rasterna. Hitta en partner och kör en kort match, eller dra ihop ett gäng för en vända rundpingis!

Pingis är dessutom bra för koncentrationsförmågan. Finns ingen plats för ett pingisbord kanske arbetsplatsen kan investera i ett par yogamattor. Enkla yogarutiner som till exempel solhälsningen eller ett 10-minuterspass med fokus på axlar, nacke och rygg är lätta att hitta på youtube och kan göra underverk för arbetsförmågan, blodcirkulationen och orken.

Andningsövningar har bevisad effekt

Många som tillbringar mycket tid framför en dator upplever spänningar i nacke, axlar och rygg. I de fall då värken inte är ständigt närvarande kanske den drabbade inte gör så mycket åt saken, uthärdlig värk kan upplevas normal och går att leva med. Men om man spänner sig mycket kan det orsaka större problem över tid och det kan vara bra att göra sig medveten om var spänningarna sitter.

Ett sätt att göra det är att utföra medveten andning. Även om ett litet pass på omkring fem minuter kan vara mycket välgörande kan du göra övningarna i princip när som helst under dagen, när du startar upp datorn eller tvättar händerna. Det räcker faktiskt med att andas djupt och medvetet - ta tio långa och djupa andetag, in genom näsan och ut genom munnen. Att hitta andningsövningar som passar dig och din arbetssituation är enkelt på till exempel youtube.

Lek!

Att lägga tio till femton minuter på att skaka av sig allt som har med ansvar och stress att göra är mer meningsfullt än det kanske låter. Det är ingen slump att skolor även för elever över mellanstadieålder ibland får pyssla eller spela spökboll i skolan - att “leka” har bevisat positiv effekt på koncentrationsförmågan, kreativiteten och måendet i stort. En låda lego eller mekano, färgpennor och målarböcker är en riktigt bra investering på arbetsplatsen.

Gör en egen smoothie

En vitaminboost och lite vardagslyx i ett kan en arbetsplats skapa för sina anställda i form av tillgång till en bra och lättrengjord mixer, ett välsorterat fruktfat, några juicer eller vegetabiliska mjölkdrycker i kylen och kanske en låda frukt och bär i frysen. En smoothie är ett superbra alternativ till kaffet, och att göra sin egen är faktiskt också ett sätt att ge kreativiteten en smula plats under rasten. Äpplen, apelsiner, blåbär, jordgubbar och selleri innehåller alla ämnesgruppen flavonoider som sägs påverka både minnet och tankeförmågan positivt, så inkludera dem i kontorets utbud av frukt och grönt.

Frisk luft gör susen

Vi är alla olika. För någon ger ett roligt samtal om den gångna helgen eller en tv-serie all energi hen behöver för att återhämta sig under en paus, för någon annan är en stunds tystnad avgörande för orken under en lång arbetsdag. Gemensamt för de allra flesta är att det förmodligen bästa sättet att må bra under ett längre arbetspass på kontoret är att bryta upp det med en snabb promenad runt kvarteret. Frisk luft och lite motion är det absolut bästa du kan bjuda både kroppen och hjärnan på, så se gärna till att ha tillgång till ett par bekväma skor på jobbet.

Vår effektiva kontorsstädning lägger grunden för en bra arbetsmiljö.
13 Oct 2022