Tips på inredning av hemmakontor

Så inreder du ditt hemmakontor

Idag är det många som arbetar hemma och även om du inte har det idag så är det praktiskt att ha ett hemmakontor. Vi har listat några av de saker som du kan tänka på när du inreder och gör i ordning din arbetsplat hemma.

För dig, ditt hem och ditt arbete

Tänk i första hand på vad som passar dig. Vad behöver du för att kunna sköta ditt arbete på ett bra sätt? Vissa behöver stora skärmar medan det för andra är viktigt att få plats med mycket pärmar och papper. Ta även i beaktning hur ditt hem ser ut i form och storlek samt vad du har för inredning där. Kanske tycker du det är snyggt med ett stort rustikt gammalt skrivbord men det kan vara mindre praktiskt och passande om du bor i en liten etta. Inred och möblera så som det passar dig och din situation!

Ergonomi för ditt välbefinnande

Prioritera en hållbar arbetsmiljö. Se till att utrusta ditt hemmakontor med sådant som du behöver för att kunna arbeta en hel dag utan att få ont. En ergonomisk kontorsstol är en bra första början. Höj och sänkbart skrivbord gör att du kan arbeta både sittande och stående vilket är bra för hela din kropp. Små enkla åtgärder som att ha en separat mus och tangentbord spar på dina axlar och din nacke. Du kan få hjälp av din arbetsgivare att införskaffa arbetsredskap som hjälper dig i ditt dagliga arbete, det är arbetsmiljölagen (länk) mycket tydlig med. Idag finns många smidiga och snygga ergonomiska hjälpmedel som du kan gömma undan när du inte arbetar. Se till att du inte är snål mot dig själv när det kommer till ergonomi, du skall ändå hålla hela vägen till pensionen!

Papper och pärmar

Om du behöver ha tillgång till olika dokument, böcker eller annan skriftlig information är det bra om du hittar ett ställe nära din arbetsplats att förvara dom på. Är det så att de ha papper och pärmar uppe på ditt skrivbord så se till att du har ett skrivbord stort nog att rymma allt som kan behöva ligga där. Ha bra belysning så att du inte blir trött för att du behöver anstränga dig när du läser. Det finns många snygga lampor som ger bra ljus!

Skärma av

Man kan ha olika behov av att skärma av sin arbetsplats, det beror lite på hur ens boende- och familjesituation ser ut. För den som bor tillsammans med andra och behöver dela arbetsytan med andra kan det vara bra att hitta olika sätt att skärma av sig. Idag finns det både små och stora portabla skärmar som stänger ute både ljud och ljus. Man kan även även sätta upp tyg för att skärma av. Ett draperi är också en trevlig inredningsdetalj!

Vi hoppas vår guide hjälper dig att inreda ditt hemmakontor och önskar dig all lycka till!

Vår effektiva kontorsstädning lägger grunden för en bra arbetsmiljö.
13 Oct 2021