Slarvig kontorsstädning ett hälsoproblem

Kontorsstädning är viktigt för såväl hälsa, trivsel och arbetsglädje på jobbet, men ändå är detta något som många arbetsgivare sparar in på.

Sätt press på din arbetsgivare att sköta städningen, och koppla gärna in facket eller en myndighet om du inte får något gensvar. För om arbetsgivaren slarvar med städningen och låter dammet gro så riskeras din och dina kollegors hälsa. Och fler sjukdagar och längre bortovaro från arbetet gynnar inte någon. Anlita en kompetent firma med kunskaper om kontorsstädning, det kommer att löna sig.

Slarvas ofta med en del detaljer

En ny studie visar på att det finns vissa zoner som det ofta slarvas med. Kontorsstolen är ofta en dammhärd och det är långt ifrån ovanligt at gardiner och skrivbord rengörs dåligt.

Det största problemet är inte att det städas för lite på svenska arbetsplatser, utan att det städas på ett felaktigt sätt. Onödigt mycket kraft läggs på golvvård, medan det ofta slarvar med de verkliga dammsamlarna som tygmöbler och gardiner. Hyllplan som är belägna en bit upp, takarmaturer och skrivbord slarvas det ofta med enligt undersökningen som genomförts av ledande forskare.

Undersökningen genomfördes på såväl myndigheter som större företag och man tittade på flera ställen: golv, framför och bakom tangentbord, hyllplan och kontorsstolar. Golv och låga hyllplan var i de flesta fall välstädade, med inga eller små dammsamlingar. Men kontorsstolarna var genomgående dåligt städade och mycket dammiga.

Forskarna skyller inte på städbolagen

Forskarna bakom studien skyller inte på städbolagen, det är istället företagens och myndigheternas spariver som anses vara boven i sammanhanget. Man får det man betalar för och skrivs inte rengöring av kontorsstolar och annat möblemang in i avtalen så får man inte den tjänsten utförd heller. Tvätt av gardiner och dammsugning av kontorsstolar ingår sällan i avtalen, vilket självklart ökar mängden damm i svenska kontorslokaler.

Hur vet man att det är för dåligt städat på ett kontor, inte minst när det handlar om exempelvis kontorsstolar? Slå handflatan i kontorsstolen eller soffan i fikarummet, slår det upp ett moln av damm så är allt inte rätt ställt med städningen. Ställ krav på att möblerna dammsugs regelbundet, fråga när gardinerna rengjordes senast och sist men inte minst: underlätta för städpersonalen att göra sitt jobb.

Viktigt med samarbete för bättre arbetsmiljö

För att få till en så bra kontorsstädning som möjligt är det viktigt att alla parter samarbetar. Upphandlaren som bestämmer vad som ska ingå, bolaget som ska ha duktiga och välutbildade städare och till sist kontorspersonalen. Hjälp städaren genom att flytta undan koppar, gosedjur och annat som belamrar skrivbordet. Sladdar och överdrivet stora skrivbord är annat som ofta försvårar för städpersonalen.

Vår effektiva kontorsstädning lägger grunden för en bra arbetsmiljö.
7 Jun 2018