Skötsel och rengöring av växter på kontor

Så får du välmående och vackra växter på ditt kontor

Levande växter förbättrar luften avsevärt. De renar luften från gifter och koldioxid, dessutom hjälper de till att behålla en bra luftfuktighet vilket gör det lättare och skönare att andas. Växter är dessutom vackra och gör omgivningen mer trivsam att vistas i. Att ha växter på kontoret är helt klart en tillgång för alla som arbetar där. En relativt ny studie från Green Plants for Green Buildings visar att växter i kontorsmiljö minskar trötthet med 38%, irritation med 44% och spänning med 37%. Enligt studien ökade dessutom produktiviteten i växttäta arbetsmiljöer med 15%. Att investera i växter är alltså mycket smart.

Dock finns det ett litet problem, växter behöver viss skötsel för att leva. Detta kan man lösa på två sätt.

Kontorsmedarbetare med gröna fingrar

Många tycker det är avslappnande och skönt att pyssla med växter. Kanske finns det en sådan person på ditt jobb som kan tänka sig ta hand om växterna? Annars kan ni också välja att turas om med den uppgiften. Det är inte särskilt betungande att gå en vända med en vattenkanna en gång i veckan och se till att alla växter blir vattnade. Ett knep som man kan använda för att veta hur mycket vatten en växt behöver är att titta på bladen. Växter med tunna blad vill stå i fuktig jord medan växter som har tjockare blad inte behöver vattnas lika ofta. Olika plantor behöver också olika mängd solljus. Växter med mörka blad klarar sig oftast bättre på skuggiga ställen än de som har ljust gröna, eller gula, blad.

monstera - skötsel av växter på kontor

Växter behöver dock inte bara vattnats utan kräver även annan skötsel. Stora bladväxter kan behöva sköljas av eller dammas någon gång om året. För att damma av dem kan man använda en vanlig trasa och lätt torka av dammet från bladen. Har ni en dusch på jobbet kan ni ställa in alla krukväxterna och duscha av dem istället, det går lika bra.

Man behöver även byta jord med jämna mellanrum och plantera om de växter som växt mycket i nya krukor. Detta ska helst göras på våren, då är förutsättningarna bäst.

Det kan vara smart att välja växter som inte kräver så mycket skötsel utan som håller sig fina med minimal omsorg och som klarar sig bra själva. Exempel på sådana växter är svärmorstunga, paradisträd, monstera, fredskalla och gullranka. Dessa är dessutom alla gröna växter som är mycket bra när det kommer till luftrening!

Hyr växter av ett företag

Idag finns det flera företag som hyr ut växter. De har ofta flera olika växter som passar bra i kontorsmiljö och på arbetsplatser, till exempel växtväggar med vilka det går att skapa rum i rummet. Dessutom har växtväggarna en viss ljuddämpande effekt. De hyr också ut mer traditionella krukväxter och växter som passar utomhus. Har ni en egen port eller ingång är det trevligt med en lite växtgrupp som välkomnar och som passar med säsongen.

Den här typen av företag erbjuder hjälp av riktiga växtinredare och arkitekter som kan se och hitta lösningar som passar just er och ert kontor.

Det bästa är att de sköter skötseln av växterna löpande. Det betyder att du och dina arbetskamrater inte behöver tänka på skötseln och vattningen av växterna utan bara kan njuta av grönskan runt omkring er. Om en planta vissnar och dör så byter de ut den. Det är en klar fördel att kunna välja de plantor man tycker om istället för att behöva gå efter vilken som är mest lättskött.

Vår effektiva kontorsstädning lägger grunden för en bra arbetsmiljö
14 Mar 2022