Rengöra skrivare och skrivarhuvud

En skrivare är en ganska känslig apparat som kräver en viss försiktighet vid rengöring. Dock är det viktigt att sköta om skrivaren väl om man vill att den ska få ett långt liv. Inuti en skrivare samlas rester av bläck, papper och ludd från omgivningen och det är viktigt att då och då öppna skrivaren och göra rent.

”Någon gång per vecka bör du öppna skrivaren och rengöra den invändigt med en lätt fuktad mikrofiberduk”

Generellt kan sägas att du ska göra rent där du kommer åt på skrivaren. Skruva aldrig av någonting utan rengör bara där det går att öppna en lucka eller en spärr för åtkomst. Var dessutom noga med att alltid dra ut skrivarens strömsladd från uttaget innan du rengör och försäkra dig om att skrivaren inte har ström genom att trycka på on-knappen och kolla att skrivaren inte går igång.

Rutinmässig rengöring

Någon gång per vecka bör du öppna skrivaren och rengöra den invändigt med en lätt fuktad mikrofiberduk eller liknande. Du ska aldrig använda starka rengöringsmedel vare sig utanpå eller inuti en skrivare, det kan skada den. Du ska heller aldrig använda vatten när du rengör.

Torka av skrivaren både utvändigt och invändigt. Gör du detta någon gång då och då förhindrar du att större mängder damm och ludd ansamlas och försämrar skrivarens funktion.

Använda skrivarens rengöringsprogram

Om du får problem med utskrifterna, antingen genom för svaga utskrifter eller med färgade ränder på pappret, kan det vara dags att rengöra skrivarhuvudet. De flesta skrivare har ett automatiserat program för detta som du startar via skrivarens kontrollpanel på datorn. Värt att notera är dock att denna rengöring gör av med en hel del bläck, så vill du spara in pengar kan det vara bättre att manuellt rengöra skrivarhuvudet. Du bör dock alltid vänta med att rengöra skrivarhuvudet tills det är absolut nödvändigt, det vill säga när du ser tydliga spår på utskrifterna att skrivarhuvudet behöver rengöras.

Manuell rengöring av skrivarhuvud

Att rengöra skrivarhuvudet manuellt är en lite omständlig process, men du sparar in pengar på bläck. Metoden är ungefär densamma för de flesta bläckstråleskrivare, men kolla alltid manualen för just din skrivare om du är osäker.

Öppna skrivarens främre lock och vänta tills bläckpatronerna åkt fram. Avlägsna patronerna försiktigt och lägg dem på ett hushållspapper med öppningen uppåt. Förbered en plastlåda i vilken du lägger flera lager hushållspapper. Över hushållspappret häller du sedan uppvärmt destillerat vatten.

Ta loss skrivarhuvudet genom att lossa på spärren och lyft försiktigt ut det och placera på en bit torrt hushållspapper.

Torka försiktigt av skrivarhuvudet med lätt fuktat hushållspapper till det inte längre färgar av sig. Därefter lägger du det på det uppblötta hushållspappret i ungefär 15 minuter. Lyft sedan upp det igen och låt torka i 15 minuter. Torka av det igen med hushållspapper och sätt sedan tillbaka skrivarhuvudet och bläckpatronerna i skrivaren.

Stäng inte av skrivaren i onödan

En del skrivare kör en rengöring varje gång den sätts på, vilket slösar otroligt med bläck. Stäng därför inte av skrivaren utan ha den i standby-läge om du vet att du snart kommer att använda den igen.

Vår effektiva kontorsstädning lägger grunden för en bra arbetsmiljö.
27 Aug 2018