Rengöra heltäckningsmatta

Kan man rengöra en heltäckningsmatta? Det beror naturligtvis främst på två faktorer. Vilken typ av fläck är det och vilket typ av material är heltäckningsmattan gjord av? Det man kan säga gällande detta är att du idag har större möjligheter att lyckas rengöra en heltäckningsmatta än vad du hade för några år sedan.

Utvecklingen för heltäckningsmattor har skapat bättre lösningar. Det har gjort att heltäckningsmattan idag, återigen är ett populärt och - faktiskt - ett bra val. Dagens heltäckningsmattor är enklare att hålla efter, de isolerar ljud bättre, de är mjuka och sköna att gå på och de klarar av ett dagligt slitage på ett avsevärt mycket bättre sätt. Dessutom är de enklare att rengöra.

Heltäckningsmatta – kräver regelbundet underhåll

Att en heltäckningsmatta blir smutsig är ofrånkomligt. På samma sätt som ett vanligt golv måste hållas efter så måste du som privatperson även vara beredd att underhålla din heltäckningsmatta genom exempelvis regelbunden dammsugning.

En annan sak att tänka på är att välja heltäckningsmatta utifrån givet och förmodat slitage. En matta som ligger exempelvis i hallen kommer att slitas hårdare och smutsas värre än vad en heltäckningsmatta i sovrummet gör.

Det är naturligt och en tumregel är att ju längre lugg den har, desto svårare blir den att få ren. Det bör du ha i åtanke och i och med detta också välja lite med tanke på hur hårt smutsad och nött den riskerar att bli i respektive rum.

Så kan du rengöra din heltäckningsmatta

Underhållet, den regelbundna dammsugningen, gör skillnad. Dammsug minst en gång i veckan och med ett slätare munstycke samt med hög frekvens. Målet är att du ska dammsuga metodiskt och försöka få upp så mycket damm - från så djupt i botten som möjligt. Det tar lite tid. Dock: oavsett om du dammsuger enligt konstens alla regler och oavsett hur ofta du gör det så kommer du inte att få upp allt. Det är omöjligt.

Därför kommer också annan typ av rengöring att vara nödvändig för att du ska ha en ren, fräsch och hållbar heltäckningsmatta. Vi tänkte visa hur du kan göra i samband med en lite större rengöring:

  1. Börja med att fylla en hink med ljummet vatten och vispa i lite diskmedel i denna. Ta sedan fram en borste med mjuk borst - exempelvis en panelborste.

  2. Lägg dig på knä och börja borsta mattan stegvis.

  3. Eftertorka med en trasa. Viktigt är att den hela tiden blöts i rent vatten. Givet är också att det inte får bli för blött - då kan det rinna igenom och skada undergolvet.

Den här metoden tar lite tid och är ganska krävande. Det finns även en annan metod och den innebär att du hyr en maskin för mattvätt. Den ger dig en enklare väg, men å andra sidan så kostar den också pengar. En sådan kan vara bra att hyra om du har en hårt smutsad matta som du inte rengjort på länge. En mattvätt gör rent på djupet på ett helt annat sätt.

Ett tredje alternativ är att du investerar i en ångtvätt. Det kan vara en bra lösning då du de facto har en heltäckningsmatta i hemmet som kommer att behöva rengöras regelbundet. En ångtvätt kan även användas till att rengöra andra textilier och andra ytor i hemmen - exempelvis klinkers och kakel. Ångtvätten är perfekt att använda för allehanda fläckar på mindre områden på en heltäckningsmatta. Det kan vara en bra investering att ta.

 

Vår effektiva kontorsstädning lägger grunden för en bra arbetsmiljö.
1 Feb 2021