Rengöra datorskärm | Bildskärm

Här berättar vi om hur du kan rengöra din datorskärm snabbt och effektivt. Två snabba tips: undvik papper, använd vinäger.

Bästa tipsen för rengöring av datorskärm/bildskärm

Solen tittar in genom kontorsfönstret och plötsligt ser du med önskvärd tydlighet vad du har blundat för alltför länge: din datorskärm är dammig, skitig, ja rent av snuskig. Här bjuder vi på ett antal smarta husmorsknep på hur du kan rengöra din datorskärm på bästa sätt.

Det behöver inte vara dyrt och svårt att rengöra en nedkladdad och dammig datorskärm. Du behöver inte ens köpa några speciella dukar eller rengöringsmedel, hemma i skåpet kan du hitta det mesta av det du behöver för att få en ren och skinande skärm.

Första tipset är enkelt och rakt: använd inte fönsterputs. De flesta har väl någon gång försökt rengöra en grisig dator med fönsterputsen i ena handen och lite hushållspapper i den andra. Detta avråder vi å det bestämdaste för! Dagens skärmar är känsliga och de starka kemikalier som ingår i fönsterputs rimmar mycket illa med detta. Det är dessutom lätt att det uppstår fläckar och fuktskador om du använder fönsterputs. Undviks!

Skärmen blir lätt en bakteriehärd

En datorskärm som används av flera personer blir lätt en riktig bakteriehärd – särskilt på vintern när förkylningar och influensor härjar. Men var försiktig när du torkar av eller dammar skärmen – skärmar är känsliga för hårt tryck.

Börja självklart med att stänga av datorn och dra ur nätsladden innan du börjar med rengöringen. På så sätt undviker du kortslutning. Sedan är en klassisk dammvippa det perfekta hjälpmedlet mot damm. Men var försiktig och låt endast de mjuka stråna nudda skärmen.

Undvik att använda papper

Viktigt att tänka på är att aldrig använda papper vid rengöring av datorskärm. Hushållspapper, näsdukar, toapapper – nej, nej, nej. Papper kan dela till rispor och dessutom luddar det på skärmen. Det är alltid bättre med en mikrofiberduk. Med en torr sådan får du utan problem bort damm och fingeravtryck. Är det svårare fläckar på skärmen så fungerar du om du väter duken en aning.

Destillerat vatten fungerar allra bäst. Det går att köpa på de flera bensinmackar och innehåller inga salter. Detta gör att du kan undvika avlagringar som annars lätt blir kvar på skärmen när vattnet har dunstat bort.

Vinäger ett gångbart tips

Ett annat gångbart tips är att använda vinäger. Vitvinsvinäger och vatten i lika delar gör susen om din skärm utsatts för något riktigt kladdigt, som en kladdig drink eller sötat kaffe. Kom bara ihåg att spruta vätskan på duken och inte direkt på skärmen. Sedan är det alltid bra att efterpolera med en helt torr duk.

Men vad göra om det är brådskande och det inte finns någon mikrofiberduk hemma? Ta en titt i skafferiet! Ett rent kaffefilter är utmärkt som rengörare av datorskärmar. En mycket effektiv och billig nödlösning som dessutom är garanterat repfri.

Vår effektiva kontorsstädning lägger grunden för en bra arbetsmiljö.
29 Nov 2017