Kontorsstädning | Miljövänligt | Städa utan farliga kemikalier

Varje år köps stora mängder rengöringsmedel – avsedda för såväl privatpersoner som för kontorsstädning. Men många är onödiga och skadliga för miljön. Här bjuder vi på några tips för miljövänlig städning.

Det mesta går faktiskt att rengöra med hjälp av såpa och vatten, men även saker som du redan har hemma i skafferier och kylskåp kan också vara till nytta.

Många av de rengöringsmedel som finns på marknaden kan vara irriterande på olika sätt. Känsliga delar av kroppen som hud, ögon och luftvägar kan påverkas på ett obehagligt sätt. En form av hjälpmedel som ofta innehåller mycket parfymer och konserveringsmedel är luftfräschare, som ofta används på arbetsplatser inte minst på kontor. Den är dessutom i sprayform och därmed lätt att andras in.

Propplösare är starkt frätande

En annan stark produkt som används är propplösare, som kan vara frätande och ge allvarliga skador om den används på rätt sätt. Därför kan ett bra tips vara att istället lösa proppar på ett mekaniskt sätt. Använder man frätande propplösare så kanske det inte uppstår några skador direkt, men en rörmokare kan drabbas av skador av propplösare som eventuellt finns kvar i rören.

Ett ofta förekommande tips gällande kontorsstädning är att använda attika. Men man måste komma ihåg att även ättika är frätande. 24-procentig ättika hade varit märkt som frätande om den hade varit tänkt som rengöringsmedel.

Ett annan viktig princip är att inte använda parfym. Det förbättrar inte rengöringen men den är en tydlig miljöbelastning och dessutom är det vanligt med allergi mot parfymer. Undvik parfymerade produkter när en kontorsstädning ska genomföras.

Mikrofiber ett bra hjälpmedel

Mikrofibertrasor är ett annat mycket bra hjälpmedel som gör att man inte använder rengöringsmedel. Trasornas tunna fibrer lyfter upp smutsen från ytan som städas och lagrar smutspartiklarna. De kan dessutom återanvändas efter tvätt, se bara till att inte använda sköljmedel, då förstörs effekten.

Som vi redan nämnts ovan så går det mesta att göra rent med såpa och vatten. Fyll en spruta med en blandning av vanligt kranvatten och miljömärkt såpa, spruta på, gör rent och torka av- Fungerar på de flesta mer lättstädade ytor.

Om man vill få bort obehagliga lukter utan att använda icke miljövänliga medel så rekommenderar vi vatten med citron i eller varför inte rentav ett glas vodka. Med en vaniljstång i vodkaglaset så luktar det bra även efteråt. Röklukt i en lägenhet kan man åtgärda med att torka målade ytor med en blandning av vatten och ättika.

Hur blir man av med kalkavlagringar i kontorets kök och badrum? Handlar det om mindre ytor så går det bra att använda en citron. Gnid en halv sådan mot avlagringarna, vänta en stund och torka sedan av med en fuktad trasa. Fungerar också med citronsyra, exempelvis i en toalettstol.

Kontorsstädning som skapar fräschör på jobbet
9 Apr 2018