Hälsa | Kontorsstädning

Snålande med städning ett hot mot hälsan

Många arbetsgivare sparar in på städningen på kontoret. Men det är ett stort misstag, då dålig städning kan hota de anställdas hälsa och på sikt leda till ökade kostnader i form av sjukskrivningar.

En studie som gjordes på Örebro universitet häromåret visar på ett flertal problem, och mycket beror på felaktiga metoder. Det städas inte för lite, utan på fel sätt. Enligt studien läggs väldigt stor energi på golvvård. Golven ska skina på kontoren, medan dammsamlare som möbler och gardiner rengörs alltför sällan, ibland inte alls. Högt placerade hyllor rengörs också sällan och detsamma gäller för takarmaturer. På skrivbord städas oftast bara rena ytor, enligt studien.

Undersökte ett flertal arbetsplatser

Studien undersökte mängden damm i ett antal nystädade kontorsmiljöer, hälften statliga myndigheter, hälften stora privata företag. Man tittade på golv, framför och bakom tangentbord, hyllplan samt kontorsstolar. Golven och hyllplanen var genomgående välstädade och befriade från damm. Annat var det med kontorsstolarna, som var väldigt dammiga och smutsiga.

I undersökningen betonas att det inte är städbolagens fel att det slarvas med kontorsstädningen i så stor utsträckning. Problemet är istället att städningen har blivit ett besparingskonto för både företag och myndigheter. I ett billigare städaval ingår ofta inte städning av möbler och textilier. Man få helt enkelt vad man betalar för.

Dammet yrde under undersökningen

I en kommentar säger en av forskarna bakom undersökningen att det ofta steg ett dammoln från kontorsmöblerna när man slog på dem, ett säkert tecken på dålig städning. Man uppmanar anställda på företag och myndigheter att ställa krav på sina arbetsgivare: möblerna ska dammsugas regelbundet då det är bästa sättet att få dem rena. Kolla när gardinerna tvättades senast och kontrollera om hyllor är ordentligt rengjorda. Dessutom är det bra att på olika sätt underlätta för städarna så att arbetet blir enkelt att utföra. Dessutom rekommenderar undersökningen att städaspekten bör vara med redan när kontorsmöblerna upphandlas. Exempelvis kan det vara en bra idé att köpa in läderklädda stolar, som är lätta att rengöra.

Men varför lägger städbolag så stort fokus på golvvård på bekostnad av andra viktiga delar av kontorsstädningen? Svaret är enkelt: kunderna prioriterar så. Fläckar och smuts på golv anmärks det alltid på medan dammigt möblemang kommer undan i inspektioner. Besparingarna leder dessutom till färre städtillfällen och då prioriteras dammsugning och svabbning av golv. Vissa moment av kontorsstädningen prutas helt enkelt bort.

Ta bort personliga saker

Andra tips är att minska antalet personliga saker på arbetsplatsen. Gosedjur, familjebilder, kaffekoppar och annat försvårar städning och skapar dammansamlingar. Sladdar från datorer, modem och annat försvårar också kontorsstädning, kan man få undan dessa så kan det vara mycket fördelaktigt.

Ur städsynpunkt är egna rum att föredra framför moderna kontorslandskap. I ett kontorslandskap är de trångt och städarna får svårt att komma åt. Dessutom finns det ofta dammsammlande väggar och ormbon av sladdar.

 

Vår effektiva kontorsstädning lägger grunden för en bra arbetsmiljö.
20 Nov 2017