Samling vid pumpen! På ett kontor så blir kaffebryggaren en självklar samlingsplats. Det är där man stöter ihop med kollegorna och får en chans att småprata lite.
Det är vi kaffebryggaren man hinner andas och få ett kortare break från jobbet och det är där man hämtar energi form av en kopp svart koffein. Få saker är lika viktiga som en kaffebryggare på ett kontor. Frågan är vilken typ man ska välja?
Vår svenska folksjäl har en distinkt doft av kaffe. Näst efter Finland så är vi det folk som i genomsnitt dricker mest kaffe. I runda slängar så handlar det om 3.5 koppar om dagen per person.
Detta gör frågan om kaffebryggare delikat. Om exempelvis en kopiator skulle gå sönder så skulle det skapa missnöje. Om bredbandet krånglar så skulle frustrationen pyra på kontoret. Om kaffebryggaren skulle sluta fungera - ja, då kan man som företagsledare räkna med total anarki. Naturligtvis en något lättsam beskrivning, men ändå ganska nära sanningen. Kaffet och kaffebryggaren är viktig, så enkelt är det.
Så ska du tänka för det lilla kontoret
Vi tänkte gå igenom lite kring hur man ska tänka gällande kaffebryggare. Själva basen i valet bör läggas på antalet anställda. Storleken på kontoret är en avgörande fråga. Vi tänkte rada upp några punkter som kan leda till ett bättre val och vi håller oss till ett litet kontor samt ett större sådant. Innan dess så ska vi dock även slå ett slag för märket på kaffebryggaren. I en sådan här viktig fråga så har man inte råd att chansa.
Bryggarna från de mer etablerade märkena - Mocca Master, KitchenAid, Elektrolux, Philips - är dyrare, men man får också mer för pengarna. De håller längre, de är enklare att sköta, de brygger snabbare - Mocca Master är svårslagna i den frågan - och de ger bättre smak på kaffet som framställs.
Väldigt mycket tyder på att en billigare kaffebryggare från ett oetablerat märke enbart kommer med mer bekymmer i slutändan.
Med det sagt. Här kommer några punkter som kan du kan använda som mall vid ett inköp av en kaffebryggare till ett mindre kontor:
- Med termosfunktion. Oavsett storlek på kaffebryggaren så anser vi att man bör välja en modell som har termosfunktion. Av den enkla anledningen att kaffe som står och drar för länge smakar illa. Det innebär att man häller bort det och slår på nytt - något som leder till högre kostnader. En termosfunktion håller kaffet varmt och gör samtidigt att den goda smaken och aromen ligger kvar. Ett bra val.
- Mindre modell. På ett litet kontor kan man tjäna på att köpa en kaffebryggare av en mindre modell. Där kan man istället lyxa till det genom att välja att addera exempelvis en espressomaskin och/eller en maskin som erbjuder kaffe via små poddar. Tänk dock på att detta kan komma att kosta ganska mycket. Det är kanske möjligt att portionera ut poddarna i lagoma doser till varje anställd.
Kaffebryggare till ett större kontor
På ett större kontor så är det snarare kvantitet än kvalitet som gäller. Dessa går emellertid att kombinera. Det går att få kaffe som både smakar bra och som framställs i större mängder. En given lösning handlar om att välja en dubbelbryggare där man har två kärl snarare än ett enda.
En annan lösning är faktiskt att hyra en kaffemaskin. Genom detta så får man nödvändig service, man får maskinen påfylld med en regelbunden intervall och man slipper oroa sig för att den ska gå sönder. Att hyra en maskin för kaffe är en bra lösning i ett större kontor. Alla kan välja exakt det kaffe man vill och alla får möjlighet att när som helst gå och hämta en kopp.
Den enda nackdelen med denna lösning är att det ofta kan ta lite tid i samband med att koppen förbereds. Det kan vara läge att hyra två stycken maskiner om det visar sig att väntetiden skapar irritation.
Andra inlägg
- Aktivitetsbaserade kontor - så fungerar det
- Arbetsmiljölagen - En genomgång
- Så får du ordning på hemmakontoret
- Ergonomiska hjälpmedel för kontoret
- Inredningstips till kontoret
- Vilken temperatur ska man ha på kontoret?
- Byta packning i blandare - en guide
- Tips på rastaktiviteter på kontoret
- Digitala anslagstavlor till kontoret
- Miljövänliga förbrukningsvaror – en guide