Checklista för städning av hemmakontoret

Hemmakontoret har på många sätt kommit att bli en mer och mer renodlad arbetsplats. På gott och ont. På det vanliga kontoret har man professionell städning, hemma ska man själv ta ansvar. Frågan är hur?

Städning av hemmakontoret blir viktigt sett ur fler än en enda synvinkel. Dels så handlar det om det uppenbara: det är din arbetsmiljö och på samma sätt som du förväntar dig en ren sådan på arbetsplatsen så ska du också göra det i hemmet. En ren miljö föder bättre disciplin och ökar produktiviteten. Det är lätt att falla in i en slags zombieliknande lunk där man inte orkar bry sig. Genom städning så får man bättre organisering och klarar av att prestera det man har betalt för att göra.

En annan viktig sak med städning av hemmakontoret är att det de facto handlar om hemmet. Om man bort trångt - vilket inte är ovanligt i större städer - så måste man vara extremt noggrann med att hålla efter och städa. Ett stökigt hemmakontor rinner över på den övriga inredningen och skapar ett rörigt intryck. Det måste man undvika av ren självbevarelsedrift: du ska kunna känna att du lämnar jobbet - även om det är i ditt hem som arbetet sker.

Checklista - så städar du hemmakontoret

Hur ska man då göra för att städa ett hemmakontor? Vi har skapat en liten checklista som förhoppningsvis kommer att underlätta för dig. Målet är att du ska kunna skapa sunda rutiner kring detta och mötas av en ren arbetsplats varje gång du ska börja jobba.

Ett tips - som många hemmajobbare använder sig av idag - är att de facto lämna hemmet innan arbetet börjar. Kliv upp en halvtimme innan du normalt brukar, ät en rejäl frukost och gå därefter ut på en promenad. Genom detta så får du en känsla av att du går till jobbet - och även lite välbehövlig motion och frisk luft på köpet.

  1. Organisera. Det viktigaste momentet i städningen av ett hemmakontor är att organisera upp alla papper och annat som används. Se till att du med lätthet kan, så att säga, cleana av arbetsytan och placera allt i exempelvis lådor - märkta! - och dokumentfack. Det ska du göra efter varje avslutad arbetsdag och du ska även se till att datorn slås av i samband med detta. Av det enkla skälet att du slutar jobba - nu är du hemma!
  2. Rengör. Se även till att torka av alla ytor med en trasa. Ta bort kaffefläckar och annat som fastnat på bordet. Målet är att du ska kunna sätta sig dagen efter på en ren arbetsstation.
  3. Dammtorka. Någon gång i veckan så är det även läge att dammtorka inne på kontoret. Lamporna, alla hyllor och eventuella böcker och pärmar samlar mycket damm. Torka av!
  4. Dammsug. Regelbunden dammsugning är även det viktigt och den kan med fördel göra efter en dammtorkning - dammet som du torkar bort kommer att hamna på golvet. Två gånger i veckan är lagom. Givet storlek på arbetsrummet förstås.
  5. Torka golven. En gång i veckan kan du ta fram skurmoppen och svabba efter att du dammsugit. Inte minst för att få den där härliga doften av såpa vid nästa arbetsdag.
  6. Vattna blommorna. Blommor ger energi och en ren luft. Har du ett hemmakontor så har du också möjligheten att ta ut svängarna i denna fråga. Det bör du också göra. Växter och blommor skapar en härligare miljö och en ökad trivsel. Kom dock ihåg att vattna dem också och skapa en sund rutin gällande detta. Växterna blir dina arbetskamrater så se till att ta väl hand om dem!

 

Vår effektiva kontorsstädning lägger grunden för en bra arbetsmiljö.

 

3 May 2021