Byta packning i blandare - en guide

Packningar är väldigt viktiga när det kommer till att få kranar, blandare och duschmunstycken att fungera som de skall. Utan dem blir det inte tätt och börjar läcka. En felaktigt installerad packning kan leda till allvarliga vattenläckage och dyra reparationskostnader. Om du känner dig det minsta osäker på hur du göra när du byter eller installerar en packning bör du anlita en rörmokare eller annan hantverkare med liknande kompetens.

Varför skall man byta packning?

De flesta packningar är av gummi och torkar sönder efter några år. Ibland kan också hårt slitage och tryck från vatten göra att de flyttar på sig och slits snabbare. När packningen släpper eller går sönder börjar kranen droppa eller läcka.

Byt packning – så går du tillväga

1. Stäng av vattnet

örja med att stänga av vattnet till blandaren. Detta gör man enklast genom att skruva åt det lilla vredet som sitter vid sidan av eller under diskbänken eller tvättstället. Bor du i ett eget hus kan det finnas ett större reglage i tvättstugan eller ute i garaget där man stänger av vattnet. Är du osäker på hur du skall stänga av vattnet så är det bättre att du anlitar någon som byter packningen åt dig.

2. Montera isär blandaren

Efter att du stängt av vattnet kan du koppla bort blandaren och montera isär den. Ett tips är att ta en bild med din mobilkamera på blandaren efter varje del som du tar bort så att du vet hur du skall sätta ihop den igen. Är du osäker på exakt hur du skall montera bort den kan du använda google bildsök för att förhoppningsvis leta fram användarmanualen för din blandare.

3. Köp nya packningar

När du monterat isär din blandare så har du fått ut de gamla packningarna. Gå med dina gamla packningar till din närmaste VVS-återförsäljare eller byggvaruhandel och köp nya likadana. Om du vet vilken modell det är på din blandare så kan du enkelt beställa packningar på internet.

4. Montera ihop blandaren med nya packningar

Nu när du har dina nya packningar kan du sätta dit dem och sedan montera ihop blandaren igen. Titta på dina bilder och se hur du gjorde när du tog isär blandaren så att du sätter ihop den på rätt sätt.

Droppande kranar kan bli dyrt

En kran som står och droppar under lång tid kostar pengar. Framförallt om det handlar om varmt vatten. Det är dessutom irriterande för omgivningen med ett konstant droppande som inte upphör. Slitna packningar är något som man skall ta om hand relativt omgående. Det finns ingen anledning att vänta.

Billigt att byta packningar

Vare sig du byter packningar själv eller anlitar någon som gör det åt dig så är det inte särskilt dyrt. Packningarna i sig brukar vara mycket billiga och att engagera en rörmokare eller annan lämplig hantverkare till att byta packning brukar inte heller kosta så mycket eftersom det är ett rutinärende som går fort.

Vår effektiva kontorsstädning lägger grunden för en bra arbetsmiljö.
7 Dec 2022